7 prawd o alkoholu na weselu – GastroStaff Drink Bar

Jednym ze składników dobrego wesela (choć nie zawsze, ale ja na takim nie byłem) jest serwowany alkohol. Jego rodzaj i sposoby podawania są różne. Zależą od tradycji, preferencji Pary Młodej i ich gości, często też od  momentu podczas wesela. Coraz częściej dla urozmaicenia wesela Pary Młode decydują się na barmanów ze swoimi mobilnymi barami. Poniżej zebrałem 7 prawd o alkoholu na weselu, które mogą być pomocne przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu profesjonalnego barmana.

Artykuł powstał we współpracy z Krzysztofem Śliwińskim, właścicielem GastroStaff Drink Bar

1. Czysta i ogóreczek czy może coś innego?

Niepisanym obowiązkiem świadka Pana Młodego jest dbanie o to, żeby gościom nie zabrakło napitku. Czasem nie jest to aż tak dosłowne donoszenie butelek w koszyczku, ale z tym zwyczajem się też spotkałem. Jest to jeden z wyrazów naszej polskiej gościnności, dla nas tak oczywisty, ze nawet nie zwracamy na niego uwagi. Ale nie dla wszystkich – fotografowałem na weselu, którego połowę gości stanowili Anglicy i dla nich dużym zaskoczeniem był fakt, że po poróżnieniu butelki w jakiś magiczny sposób na stole pojawiała się kolejna. Sam później dowiedziałem się, że na angielskich weselach normą jest, że zaproszeni goście sami kupują sobie alkohol przy barze według własnych potrzeb – co kraj, to obyczaj.
7 prawd o alkoholu na weselu

Zwyczajów picia alkoholu jest wiele. Chociażby sposób powitania Pary Młodej, gdzie obok chleba i soli podaje się Nowożeńcom dwa kieliszki. Obydwa mogą być wypełnione wódką, ale czasem jeden z nich zamiast wódki ma wodę. Według wróżby kto trafi na wódkę, będzie rządził w związku i rodzinie, komu trafi się woda, będzie posłuszny. Po wypiciu należy rzucić za siebie kieliszki, tak aby oba się stłukły na pomyślność w życiu i w miłości. GastroStaff Drink Bar: „W ostatnich latach kultura picia alkoholu diametralnie się zmieniła, przysłowiowy „kieliszek czystej” zamieniany jest na drinka i nie chodzi tu tylko o kolorowy z pełnym garni drinku dla Pań ( Fresh Pina Colada) ale również Panowie zamieniają na „twarde” męskie drinki (Old fasion, Long Island).”

2. Kolorowe, słodkie pułapki – na co uważać?

Dość częsty jest pogląd, że drinki bywają zdradliwe i można się nimi łatwo i szybko upić. Odpowiedzialny za to ma być ich smak, który maskuje obecność alkoholu. Drugą kwestią jest mieszanie różnych jego rodzajów, bo ich atrakcyjny wygląd skłania do próbowania coraz to innej receptury. Skutki takiej zabawy mogą być boleśnie odczuwalne następnego dnia, choć z drugiej strony – upić się można ież jednym rodzajem alkoholu. GastroStaff Drink Bar: „Czy nasze drinki to pułapki na słabe głowy? Otóż nie. Każdy, kto z umiarem pije drinki, „przeżyje” wesele do samego końca. Tak było od lat, klasyczna wódka dla jednych była trunkiem do dobrej zabawy, a dla innych „mokrym mordercą”, który nie pozwolił dotrwać do oczepin. Głowa i dobry rozsądek picia alkoholu jest sukcesem doskonałej zabawy do końca uroczystości.”

7 prawd o alkoholu na weselu
fot. Krzysztof Śliwiński

3. Bar mobilny – tylko drinki czy coś jeszcze?

Flair oznacza spryt, smykałkę, zdolność – i rzeczywiście te cechy wyjątkowo trafnie opisują tą bardzo widowiskową sztukę serwowania napojów wyskokowych. Jest to połączenie umiejętności barmańskich z żonglerką, tanecznymi ruchami, odrobiną pirotechniki, stylizacji oraz efektownym nalewaniem tak przyrządzonych napojów. Zdecydowanie łatwiej jest ją oglądać niż opisać. Stanowi doskonałe uatrakcyjnienie wesela, miejsce do integracji poza parkietem.

7 prawd o alkoholu na weselu
Fot. Krzysztof Śliwiński

GastroStaff Drink Bar: „Mobilne bary to nie tylko kolorowe drinki, ale również show z tym związany. Nasi barmani oprócz doskonałego smaku posiadają umiejętności flair, gdzie każda nasza butelka oszukuje grawitację i w efektowny sposób przyrządzany jest drink. Dla osób chcących połączyć przyjemność picia z nauką mogą spróbować swoich sił za naszym barem i przyrządzić pod okiem barmana coś wyjątkowego dla siebie i swojego partnera. I przy okazji znaleźć się na pięknym zdjęciu podczas zabawy za barem.”

7 prawd o alkoholu na weselu
Fot. Krzysztof Śliwiński

4. Czy barman może odmówić?

Zabawa jest dobra wtedy, kiedy wszyscy się dobrze bawią. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy znajdzie się ktoś z jej własną definicją odbiegającą od ogółu? GastroStaff Drink Bar: „Na różnych uroczystościach pojawiają się pytania, czy barman może odmówić drinka alkoholowego…. Może! Przy naszych barach osoby niepełnoletnie mogą skorzystać z tylko z szerokiej oferty drinków bezalkoholowych, które równie dobrze smakują jak i wyglądają. Zdarzają się również osoby, które są po znacznym spożyciu alkoholu i chcą wymusić w sposób agresywny drinka. W takich przypadkach konsultujemy to z organizatorem uroczystości – w przypadku wesel z Państwem Młodym bądź świadkami, czy danej osobie możemy nadal przygotowywać drinki.”

7 prawd o alkoholu na weselu
Fot. Krzysztof Śliwiński

5. Co się sprawdza na weselach?

Zasada „pije się wszystko, byle by kopało” na moje szczęście chyba odchodzi do lamusa 🙂 Przynajmniej na tych weselach, na których mam przyjemność pracować. GastroStaff Drink Bar: „Nasze mobilne bary pracują na przeróżnych weselach czy eventach, ale dla nas każda uroczystość musi wyglądać idealnie w 100% pod względem elegancji, smaku i wyglądu. Najbardziej popularnymi drinkami podczas przeróżnych uroczystości są: Mojito, Sex On the Beach, Fresh Pina Colada czy Whiskey Sour. Poprzez rozmowę również sugerujemy napicia się czegoś, co jest autorstwem barmana i nigdzie więcej takiego drinka się nie posmakuje.”

6. Szwedzki bufet z alkoholami zamiast barmana?

Często spotykanym rozwiązaniem jest bufet z alkoholami, przy którym goście sami nalewają sobie wybrany napój. Zaletą takiego rozwiązania jest na pewno jego niższy koszt. Zwykle na takim stole są umieszczane butelki z kolorowymi trunkami, mocne alkohole smakowe, wina, czasem piwo, rzadziej miody pitne. Wódka raczej w tym gronie się nie pojawia, jej miejsce jest tradycyjnie na stołach. Bywa, że pośród trunków pojawiają się produkty regionalne lub własnej produkcji – czasem nawet bimber, co nierzadko jest powodem do dumy 😉 W takich przypadkach dobrym połączeniem jest podanie wędlin własnej produkcji lub ustawienie obok tzw. „wiejskiego stołu”. Te rozwiązanie znajduje zwykle amatorów wśród męskiej części gości, kobiety raczej od niego stronią. Wady to brak kontroli nad odpowiednia temperaturą serwowanych napitków, zdecydowanie mniejsza ilość komponentów do drinków, samodzielne mieszanie składników „na oko” – to raczej rozwiązanie dla konsumpcji w czystej postaci.

7 prawd o alkoholu na weselu

Jaka jest przewaga profesjonalnej barmańskiej obsługi? GastroStaff Drink Bar: „Barman kontra bufet alkoholowy – WYGRYWAMY w 100%. Oczywiście są osoby, które z takiego bufetu korzystają ale to jest z naszego doświadczenia ok 15% ilości gości podczas zabawy.” Bez wątpienia oprócz walorów smakowych silnym atutem jest oprawa wizualna. Zdecydowanie jest to też magnes dla płci pięknej.

7. Show must go on

Pracując jako fotograf na weselach zwykle jestem na nich do godziny 1:00, czyli do momentu zakończenia oczepin. Jest to najlepszy moment abym mógł ulotnić się po angielsku dając Wam i gościom swobodą dalszej zabawy do białego rana. Moja dłuższa obecność nie wniosłaby już nic więcej do jakości oddawanych zdjęć. Wesele jednak trwa i nie dla wszystkich praca jest skończona (przynajmniej na dzień wesela, bo ja potem jeszcze długo pracuję przy materiale zdjęciowym). GastroStaff Drink Bar: „Jesteśmy ZAWSZE od rozpoczęcia do zakończenia przyjęcia i nie wpływa to na cenę naszej usługi, od początku prowadzenia działalności stawiamy właśnie na pełen czas usługi. Chcemy zapobiec zamieszaniu podczas naszego składania baru, segregowaniu szkła itp. Również chcemy patrzeć do samego końca na uśmiechy Państwa gości”

7 prawd o alkoholu na weselu
Fot. Krzysztof Śliwiński

Podsumowanie

Każdy, kto kiedyś bawił się na takiej imprezie z pewnością  mógłby napisać swoje 7 prawd o alkoholu na weselu. Jeśli masz ochotę, podziel się nimi w komentarzach, a później przeczytaj jeszcze 8 porad jak wybrać dobrego DJa. Wkrótce ukaże się więcej tego typu treści. Jeśli chcesz być na bieżąco – zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook’u.

Zapytaj o Termin i Cenę

Zapoznaj się z Polityką prywatności.
Aby wysłać formularz zapytania musisz wyrazić zgodę.


Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych niezbędnych do odpowiedzi na zapytanie.

Zapytaj o Termin i Cenę

 

7 prawd o alkoholu na weselu

4 comments

  1. Moim zdaniem na weselu powinny być jeszcze inne alkohole prócz wódki. U mnie na weselu było także czerwone i białe wino.

    1. Zgadzam się w pełni, chociaż rzadko mogę sobie pozwolić na degustację 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*